Welcome To SiD's Territory!

Followers

Saturday, January 8, 2011

10 Pesanan Rasulallah Ke Syurga

10 Pesan Rasulullah

Ada sepuluh pesan Rasulullah saw yang mengajarkan kita praktis mengusir iblis dan bala tenteranya jika menyerang kita dengan rayuan-rayuan yang menyebabkan kita terjerumus kedalam jurang kehinaan tanpa kita sedari dengan memanfaatkan titik kelemahan kita . Mari kita memperhatikan pesan-pesan kenabian tersebut yang tertuang dalam bentuk dialog antara manusia dan setan ;


• Jika ia datang kepadamu dan berkata : “Anakmu mati”. Katakan kepadanya: “Sesungguhnya makhluk hidup diciptakan untuk mati, dan peninggalan dariku (putraku) akan masuk syurga. Dan hal itu membuatku gembira”.


• Jika ia datang kepadamu dan berkata : “Hartamu musnah”.Katakan kepadanya: “Segala puji bagi Allah Zat Yang Maha Memberi dan Mengambil, dan menggugurkan atasku kewajipan zakat”.


• Jika ia datang kepadamu dan berkata : “Orang-orang menzalimimu sedangkan kamu tidak menzalimi seorang pun”.Maka, katakan kepadanya :”Siksaan akan menimpa orang-orang yang berbuat zalim dan tidak menimpa orang-orang yang berbuat kebajikan ( Mukhsinin)”.


• Dan jika ia datang kepadamu dan berkata :”Betapa banyak kebaikanmu”, dengan tujuan menjerumuskan untuk bangga diri (Ujub). Maka ia katakan kepadanya :”Kejelekan-kejelekanku jauh lebih banyak dari pada kebaikanku”.


• Dan jika ia datang kepadamu dan berkata :”Alangkah banyaknya shalatmu”. Maka katakan :”Kelalaianku lebih banyak dibanding shalatku”.


• Dan jika ia datang dan berkata :”Betapa banyak kamu bersedekah kepada orang-orang”. Maka katakan kepadanya :”Apa yang saya terima dari Allah jauh lebih banyak dari yang saya sedekahkan”.


• Dan jika ia berkata kepadamu :”Betapa banyak orang yang menzalimimu”. Maka katakan kepadanya :”Orang-orang yang kuzalimi lebih banyak”.


• Dan jika ia berkata kepadamu :”Betapa banyak amalmu”. Maka katakan :”Betapa seringnya aku bermaksiat”.


• Dan jika ia datang kepadamu dan berkata :”Minumlah minum-minuman keras!” Maka katakan :”Saya tidak akan mengerjakan maksiat”.


• Dan jika ia datang kepadamu dan berkata :”Mengapa kamu tidak mencintai dunia ?” Maka katakan :”Aku tidak mencintainya dan telah banyak orang lain yang tertipu olehnya”.

Tidak dinafikan ramai yg tidak dapat amalkan pesan rasulallah termasuklah diriku ni jugak...Tetapi sekurang-kurangnya dengan menyebarkan ilmu yg jarang kawan2 kite dapat ni insyaallah ade gak ganjaran yg allah akan bg kat kite...Kesimpulannye sentiasalah kite ni merendah diri...Mmg rmai yg kat luar sana ade pencapaian yg hebat2...Ade yg dikurniakan kaya...hensem...cantik...pandai...n mcm2 lg...Tp semuanya kalah dengan dugaan pujian yg ditaburkan ke atas mereka...Sepatutnya diorang kena ingat Allah sebaik sahaja dipuji kelebihan yg mereka miliki 2...Peringatan ni tuk kawan2 sume n diri sendiri...Wassalamu... 

No comments:

Post a Comment