Welcome To SiD's Territory!

Followers

Saturday, December 18, 2010

Cara-cara Membuat E-book Cover(Part 3)

Part yg seterusnya ini akan menerangkan mengenai langkah2 yg perlu dilakukan bg percubaan korang sume untuk mereka cipta e-cover mengikut sesedap rasa taste masing-masing..
Jadi silalah layan video di bawah terlebih dahulu...Seperti biasa ianya adalah untuk mengukuhkan lg pemahaman korang sume...Silakan...




video

Explanation...
  1. Video ini telah mula menerangkan cara-cara untuk membuat e-cover...Langkah yang seterusnya perlu diambil ialah korang kena buat pilihan untuk memilih mana satu file e-cover yg korang nk..Buat permulaan ni pilih je secara rawak...
  2. Tp korang kena aware file pilihan korang 2..sama ada nk wat cover tuk cd ke...buku ke...box ke...mana2 la...
  3. Pas2 lepas pilih 2, click je n die akan kuar la step 1 dan step 2...
  4. Ok...kali ni kita tgk step 1 dlu k?Step 1 ni die mcm draf kepada e-cover yg kite nk wat...So..kat sini la kite nk letak tajuk e-cover 2...
  5. Macam dlm video kt atas ni, lpas korang buka step 1...akan terdapat beberapa layers di mana kegunaannya adalah untuk mengedit apa saja yg korang nk tuk dijadikan e-cover...
  6. Tips skit ak nk bg...Klau korang nk tau layer mana yg mewakili tulisan di atas draf 2...Cube klik ade logo mata di sebelah layer 2...Bl korang klik di mata 2 dan mata 2 pun hilang...akan ada gak tulisan yg hilang di dalam draf 2...So..korang leh edit tulisan 2 dengan meg'Klik'kan dekat perkataan T...dh abis tulis enter je...
  7. Contohnya korang nk tulis tajuk buku 2 kan...tulis punya tulis pnya tulis...tetibe tulisan hilang???Hah...cmne?relax...edit je kat dalam draf 2...kite leh tarik space yg diperuntukkan tuk tulisan 2...Tarik secukup rasa and sesuaiakan la ngn saiz tulisan korang 2..
Thats all for today...itu je yg ade dalam video ni...so langkah seterusnya akan disampaikan dlam video akan datang k?bubye...peace...

No comments:

Post a Comment