Welcome To SiD's Territory!

Followers

Thursday, December 23, 2010

Cara-cara Membuat E-book Cover(Part 6)

Background Colour....Demikianlah tajuk yang akan kita pelajari pada post kali ini...Post kali ini akan memberi korang ilmu untuk merekacipta sendiri background yg korang nk untuk diimplementasikan ke dalam e-cover rekaan korang...Macam biasa untuk lebih paham sila layari penerangan visual yg terdapat di dalam video di bawah ini ye....

video

Explanation...
  1. Korang perlu pergi ke layer yg di mana mengandungi background e-cover korang 2..Selalunya kedudukan layer tersebut akan berada di kedudukan yg bawah sekali di mana pada layer tersebut ade background yg berwarna gray...
  2. Klik pada layer tersebut dan pada toolbar di sebelah kiri akan terdapat dua petak segiempat sama yg bertindih...Untuk memastikan bahawa betul atau x layer yg korang pilih 2..klik pada logo mata dan lihat sama ada ia hilang atau tidak background di dalam cover korang...Kalau hilang 2..betul la..pas2 jgn lupa klik balik pada logo mata 2..
  3. Langkah seterusnya ialah dengan klik pada Marquee Tool...Di sini juga boleh korang nk pilih jenis marquee yg laen tetapi aku suggest kite amik yg simple dlu la ye...Guna Rectangular Marquee Tool...Kegunaannya adalah untuk select bahagian mana yg kite nk kalerkan...Dan di sini kita akan select bahagian muka depan cover tersebut dahulu...
  4. Sila klik pada petak yg berada di toolbar yg berada di tepi dan akan terpampanglah Colour Picker di mana korang leh pilih background yg korang nk...
  5. Pilih kaler yg berada di petak atas(foreground) dlu pas2 leh la korang teruskan dengan petak di bawah(background) dan seperti biasa pilihlah korang punya feveret kaler untuk dijadikan sebagai background e-cover korang...
  6. Dalam video ni gak pas langkah td korang dah setelkan...ia ada mengajar korang untuk menstylekan lg background korang dengan menggunakan gradient tool...Klik pada tool tersebut dan korang leh pilih sama ade kaler dan style yg korang ske...Gradient tool ini kegunaannya adalah untuk bermain dengan tone warna...Contohnya dari warna gelap ke warna terang...Ikut ske ati korang la nk buat tone warna 2 dari arah mana pun...Caranya adalah dengan drag je mouse 2...
  7. Pas dh siap untuk muka depan je...Kita akan teruskan dengan side e-book korang 2..Caranya same gak iaitu dengan menggunakan gradient tool...Klik pada logo gradient tool itu tp jgn lupa untuk klik pada toolbar di atas yg mewakili new selection..Sbb yg td kite dh gune untuk muka depan dh..
  8. Dengan langkah yg sama drag la mouse korang dari arah mana korang ske..Dan kalau x puas ati leh terus je drag mouse 2 dari arah laen yg korang nk smpai puas ati..
  9. Kalau korang nk ade bahagian2 tertentu dalam cover korang berkaler yg laen...Juz guna blk marquee tool dan drag pada bahagian yg korang nk..pas2 gunakan petak kaler yg berada di bahagian toolbar di tepi dan pilih kaler mane pun...Kemudian klik button edit dan seterusnya button fill..Kemudian jika korang pilih kaler yg berlainan pada petak foreground maka pada bahgian use dalam function fill 2...korang kena pilih yg 2...Pas2 klik ok..
  10. Lpas dah setel sume...korang leh tgk hasil korang dengan klik pada butang action(logo play) seperti dalam video..Klik pada step 2 dan klik button play(yg di bahagian bawah)...Biar die proses jap pas2...Tgk la...Puas ati x?
Sekian...Peace...:)

No comments:

Post a Comment