Welcome To SiD's Territory!

Followers

Wednesday, December 22, 2010

Cara-cara Membuat E-book Cover(Part 5)

video

Alhamdulillah post kali ni video yg ak upload tidak mendatangkan sebarang problem...Actually skit je explanation yang ak leh elaborate dalam post kali ni mengenai video kat atas ni sbab xde bnyak sngat step2 yg susah untuk dipelajari oleh korang sume...Just step yg biasa tp ak explain gak la..mana tau klau2 ada yg x phm lg ke pas tgk video ni...Keseluruhannya video ini mengajar korang mengenai bab font yang digunakan...Dari segi size..style and kedudukan font tersebut...

Explanation...
  1. Seperti biasa untuk korang mengedit text...perlulah korang untuk klik pada huruf 'T' yang di mana ia mengandungi teks tulisan yg korang nk edit 2...
  2. Klik dan tulisan korang akan di'bold'kan..Seperti yg ditunjukkan dalam video..kotak segiempat tepat yg berada di atas toolbar itu kegunaannya adalah untuk korang memilih warna yg sesuai dengan tulisan yang korang nk...
  3. Pas2 ada function sizing yg aku rasa korang pun tau...pas2 di toolbar 2 gak korang leh pilih la saiz yg korang nk..
  4. Dalam video sebelum ni dlam post yg lpas ada ngajar korang kalau nk stylekan lg tulisan korang...juz klik je pada efek yg terdapat pada layer tulisan tersebut...Dlam video ini langkah tersebut diulang skali lg cuma yg lainnye skit video kali ini ia adalah untuk mengajar anda untuk mengubah kedudukan teks korang 2...
  5. Contohnya ada dalam video...juz pegi je ke toolbar di atas dan edit...kemudian pilih free transform...Free transform ni membolehkan korang untuk mengubah kedudukan teks korang 2..So kalau korang nk tulisan tu terbalik ke...senget ke...ikut ske korang la...kreativiti masing2...Itu je explanation video kali ni dan aku harap korang sume paham ye...Klau x phm gak..sudi2 la bertanya..Juz singgah di ruangan komen yg disediakan...Sekian...peace...:)

No comments:

Post a Comment